Γιατί η “Βγερού” περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα

Η Σφαγή της Χίου είναι μία ανθρώπινη τραγωδία._ELD5519
Η τραγωδία αυτή, όπως και κάθε τραγωδία, δεν πρέπει να μένει θαμμένη στο χώμα.  Θελήσαμε να ανακαλέσουμε τη μνήμη της Σφαγής της Χίου του 1822.
Ερευνήσαμε μαρτυρίες ανθρώπων που σώθηκαν, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι μάρτυρας και τι μπορεί η μαρτυρία να σημαίνει για εμάς σήμερα.
Εξαιτίας της επιθυμίας να κοινοποιήσουμε τις εμπειρίες μας γεννήθηκε η ιστορία της Βγερούς της Χιώτισσας που σώθηκε από τη Σφαγή. Για να πετύχουμε αυτό αποφασίσαμε να εκδώσουμε αλλά και να αναπαραστήσουμε την ιστορία της.  Η τέχνη είναι ο καλύτερος δρόμος για να διατηρήσεις μία μνήμη ζωντανή.  Η σκέψη που συνοδεύει την ανάγνωση και τα συναισθήματα που γεννά το θέατρο είναι τα καλύτερα όχήματα για τη μνήμη.

 

Είναι όμως δυνατό να δημιουργήσεις ένα “μνημείο” με λέξεις, με εικόνες, με ήχους;

_ELD5529 (1)853 άνθρωποι είδαν, άκουσαν, έμαθαν, συγκινήθηκαν με την παράσταση της «Βγερούς» στη Θεσσαλονίκη και άλλοι τόσοι θα την παρακολουθήσουν στη Χίο.
Θα μπορούσαμε να αρκεστούμε σ’ αυτό, όμως το πιο σημαντικό για εμάς είναι να γίνει γνωστή η ιστορία της «Βγερούς» σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη και ανθρώπους.
Για αυτό και η «Βγερού» τους επόμενους 7 μήνες θα περιοδεύσει: Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Χίο, Οινούσσες, Ψαρρά, Αθήνα, Βέροια, Πρέβεζα, Γιάννενα, Λάρισα, Βόλο, Σέρρες, Καβάλα, Κομοτηνή, Δράμα…