«Βγερού, εμφανίσου στη ζωή μας ήρεμα και απαλά!»

Συνέντευξη της Ελευθερίας Τέτουλα στο SerresPress.gr

Η παράσταση με τον “περίεργο” τίτλο “Βγερού γλυκά φανού”, η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, στις Μέρες Θεάτρου στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, στην Ηγουμενίτσα, στη Χίο, στα Μερκούρεια στο Δήμο Συκεών και στο Βόλο, φιλοξενείται στις Σέρρες στις 23 Οκτωβρίου και ήδη έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης. Η Φανή Ασπογαλή συνάντησε την ταλαντούχο ηθοποιό Ελευθερία Τέτουλα και έτσι προέκυψε η παρακάτω ενδιαφέρουσα συνέντευξη, προκειμένου να πάρετε μια πρόγευση της”Βγερού”…!

ΕΡ.: «Βγερού γλυκά φανού». Θα μας πείτε καταρχήν λίγα λόγια για τον τίτλο του έργου;
Ε.Τ.: Η αλήθεια είναι πως είναι ένας τίτλος που προκαλεί απορίες. Η Βγερού είναι ένα χιώτικο παραδοσιακό όνομα, βγαίνει από το λατινικό Vera που σημαίνει «αληθινή», το φανού σημαίνει πάλι στα χιώτικα «εμφανίσου» και το «γλυκά» ήρεμα και απαλά. Θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε και «Βγερού εμφανίσου στη ζωή μας ήρεμα και απαλά»!
ΕΡ.:Διάβασα πως η Βγερού είναι μια Χιώτισσα που επέζησε στη σφαγή της Χίου του 1822, πουλήθηκε ως δούλα αλλά κατάφερε να επιζήσει και να επιστρέψει στην πατρίδα της. Τι θα μπορούσε να μας φανερώσει ένα τέτοιο πρόσωπο σήμερα;
Ε.Τ.:Πραγματικά η Βγερού ύστερα από… 283 χρόνια φανερώνεται στην απόγονή της, την Αγγελική, μία πενηντάχρονη γυναίκα, που την βαραίνουν όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει μία σύγχρονη γυναίκα, για να συνομιλήσει μαζί της σε ένα χρόνο και τόπο ονειρικό. Μέσα από αυτήν την συνομιλία η Αγγελική, και ελπίζουμε και οι θεατές μας, συνειδητοποιεί τις αξίες της ζωής που σήμερα πλέον μας διαφεύγουν και για αυτό ίσως ζούμε δυστυχείς παρ’ όλες τις ανέσεις.

IMG_1865

Φωτογραφία: Αργύρης Χατζόπουλος

ΕΡ.:Άρα σ’ ένα βαθμό έχουμε να κάνουμε μ’ ένα έργο ιστορικό;
Ε.Τ.:Ναι, σίγουρα σ’ ένα βαθμό το έργο είναι ιστορικό, καθώς η Βγερού μας μεταφέρει στο 1822, στην αγριότητα της Σφαγής, στην ταπείνωση της δουλείας, αλλά και στο μεγαλείο του έρωτα και της αγάπης!!!
ΕΡ.:Πιστεύετε στη δύναμη του έρωτα ως πηγή της ζωής;
Ε.Τ.:Ναι, πάρα πολύ! Και νιώθω τυχερή που από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αυτός είναι που καθοδηγεί τις επιλογές μου: σε ανθρώπους, σε σπουδές, σε δουλειές… Δεν θα μπορούσα ποτέ να δεχτώ κάτι άλλο ως πηγή της ζωής ακόμα κι μερικές φορές ο έρωτας έρχεται σε αντίθεση με μία άλλη ανάγκη του ανθρώπου, την ανάγκη για επιβίωση. Στην παράσταση μας, το δίλημμα τίθεται δύο φορές, αλλά εντέλει η Βγερού παίρνει την σωστή απόφαση! Και μετά περιμένουμε να δούμε τι αποφάσεις θα πάρει η Αγγελική στο σήμερα…

 

IMG_1873

Φωτογραφία: Αργύρης Χατζόπουλος

ΕΡ.:Πως προέκυψε η φιλοξενία σας από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών;
Ε.Τ.: Η «Βγερού» είναι μια παραγωγή του Θεάτρου του Θερμαϊκού και βρίσκεται υπό την Αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Χίου. Με αυτήν την ιδιότητα η «Βγερού» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν Ηγουμενίτσα, Κοζάνη, Χίος, Βόλος και ακολουθούν Σέρρες και Βέροια. Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Μέντη τύχαμε πολύ καλής υποδοχής και στήριξης και η μέχρι τώρα συνεργασία μας ήταν άψογη. Να ξέρετε, εσείς οι Σερραίοι, πως είσαστε πολύ τυχεροί που έχετε έναν τόσο ενεργό, αξιόλογο και με όραμα διευθυντή και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια!

ΕΡ.:Έμαθα πως κάνατε μία πολύ καλή προσφορά για τους φοιτητές των ΤΕΦΑΑ;
Ε.Τ.: Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Έχω μία πολύ ιδιαίτερη σχέση και ευαισθησία με τον αθλητισμό καθώς κι εγώ υπήρξα αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης – δυστυχώς δε μπόρεσα να γίνω πρωταθλήτρια γιατί πάντα μία Σερραία με κέρδιζε! – και όταν μας πλησίασαν φοιτητές των ΤΕΦΑΑ και μας ζήτησαν να κάνουμε μία προσφορά ήταν χαρά μου. Πρέπει να είναι και δική σας χαρά γιατί από ότι έμαθα ήσασταν κι εσείς φοιτήτρια των ΤΕΦΑΑ.
ΕΡ.:Ναι υπήρξα κι εγώ φοιτήτρια των ΤΕΦΑΑ και αθλήτρια. Τι είναι πιο δύσκολο; Αθλήτρια ή ηθοποιός;
Ε.Τ.:Ξέρετε ο αθλητισμός μοιάζει πολύ με την υποκριτική. Και τα δύο απαιτούν πειθαρχία, προπόνηση, συγκέντρωση. Η Βγερού είναι ένας πολύ απαιτητικός ρόλος. Χρειάστηκε μελέτη, πειθαρχία, ταξίδια στη Χίο για να γνωρίσω από κοντά τα τοπωνύμια που αναφέρονται στο βιβλίο καθώς είμαι Θεσσαλονικιά κι όχι Χιώτισσα. Νομίζω όμως πως στο τέλος τα κατάφερα γιατί ο αγωνιστικός χαρακτήρας που έπλασα σαν αθλητής με ακολουθεί και σαν ηθοποιός!

 

Συνέντευξη στην Φανή Ασπογαλή

 Η Φανή είναι Αρχισυντάκτης του SerresPress.gr με 20 χρόνια εμπειρίας στα ΜΜΕ των Σερρών.
Ταυτόχρονα είναι και συνεργάτης του Ena Channel.
IMG_1856