Η ΜΟΥΣΙΚΗ


Στα πλαίσια του project η ομάδα του ΘΤΘ μελέτησε τη μουσικοχορευτική παράδοση της Χίου. Η Χίος έχει πλούσια μουσική παράδοση και έχει δεχτεί επιδράσεις τόσο από το χώρο του Αιγαίου, όσο και της Ανατολής. Ωστόσο είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη άλλων ελληνικών νησιών. Συρτοί και οι καθαρά τοπικοί, τρίπατος, αράπ’ σούστα, πυργούσικος, τρεχάτος, εναλλάσσονται με τα καλαματιανά, τα ζεϊμπέκικα, τους καρσιλαμάδες και τα χασάπικα. Πολλά τραγούδια είχε καταγράψει την περίοδο 1898-1902 ο γλωσσολόγος H. Pernot και υπάρχουν σε βιβλίο που εξέδωσε η Χορωδία της Χίου το 1990. Πολλά από αυτά ακούγονται μέχρι σήμερα και συνοδεύουν τους χορούς της Χίου. Οι ρυθμοί (μουσικά μέτρα) που συναντά κανείς στα τραγούδια, τις μελωδίες και τους χορούς της Χίου είναι:

2/4   4/4     7/8 (καλαματιανός),        5/8 (2+3) με γύρισμα στα 9/8 (2+2+2+3)      6/8 με γύρισμα στα 7/8     9/8 και 9/4 (2+2+2+3)                                (3+2+2+2)          (2+3+2+2)         (2+2+3+2)     3/4

Τραγούδια που ακούγονται συνήθως και διεκδικούν τη Χιώτικη καταγωγή είναι, «Σαν της Ωριάς το κάστρο», «Στην Αγία Μαρκέλλα», «Ο Άγγελος», όπως και τα οργανικά «Παλιός ποταμός», «Παραλυμένος», «Μπαγδατιά».

Η μουσική της «Βγερού γλυκά Φανού»


 

Κώστας Βομβολος

Κώστας Βόμβολος, φωτο: Αντιγόνη Κουράκου

 

Το ΘΤΘ για τη δημιουργία του μουσικού υλικού στράφηκε στον Κώστα Βόβμολο έναν μουσικό με πλούσια ερευνητική δράση και δημιουργία σ την παραδοσιακή μουσική της Μεσογείου, με τους «Primavera en Salonico». Με μεγάλη εμπειρία στο παραδοσιακό και πολυφωνικό τραγούδι, στις μουσικές παραδόσεις ξεκινώντας από το θεατρικό λόγο δημιούργησε μία μουσική για την παράσταση που βγάζει  εκείνα τα χρώματα που διατηρούν τις επιμέρους παραδόσεις πλήρως αναγνωρίσιμες και ταυτόχρονα δίνουν παράλληλα μια προέκταση που ταιριάζει με τις διαμορφωμένες αισθητικές του σήμερα.

 


Bιβλία και άλλο υλικό που χρησιμοποιήθηκαν για την μουσική της παράστασης


 •  Δημοτικές μελωδίες από τη Χίο, Pernot H.,  Νέα γραφή απλουστευμένη και διορθωμένη υπό Μάρκου Φ. Δραγούμη. Αντιγραφή και επιμέλεια νοτών και κειμένων Θανάσης Μωραϊτης. Αθήνα: Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ
 • Μουσικός Χάρτης του Ελληνισμού, Μουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο, Ίδρυμα Βουλής των Ελλήνων, 2009

 


Κώστας Βόμβολος, συνθέτης


Ο Κώστας Βόμβολος έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 150 θεατρικές παραστάσεις, 3 ταινίες μεγάλου μήκους και αρκετά ντοκιμαντέρ. Συνεργάστηκε κυρίως με το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, την Πειραματική Σκηνή της ”Τέχνης”, το Θέατρο Τέχνης, τα ΔΗΠΕΘΕ  Πάτρας, Καλαμάτας, Καβάλας, Σερρών, τη Νέα Σκηνή Τέχνης, την Actors Touring Company του Λονδίνου κ.α.  Από το 1994 διευθύνει το συγκρότημα Primavera en Salonico, το οποίο σε συνεργασία με τη Σαβίνα Γιαννάτου έχει κυκλοφορήσει 8 cd και έχει εμφανιστεί σε όλες τις  χώρες της Ευρώπης , τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, στον Καναδά, την Αργεντινή, την Αυστραλία, την Κίνα, την Κορέα κ.α. Συμμετέχει στο συγκρότημα ”Χειμερινοί  κολυμβητές”. Διδάσκει στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

 

Δύο τραγούδια της παράστασης


 • Βγερού Γλυκά Φανού
  • Βγερού Γλυκά Φανού

  • Watch Video

 • Μήλο τρώει το παιδί
  • Μήλο τρώει το παιδί

  • Watch Video