Μια νύχτα με τη Βγερού! Στο θέατρο Αυλαία!

Τί μας προτείνει ο Αριστείδης Καρεμφύλλης για αυτή την εβδομάδα; Στο ipareamas.gr

Στον καιρό των πολύ κακών παραστάσεων, έκανε την εμφάνισή της στο θέατρο Αυλαία η Βγερού. Βγαλμένη από μια άλλη εποχή, φερμένη στο σήμερα, με ένα χαρακτήρα γεμάτο πληγές και μώλωπες, κι ένα σχεδόν υπερβατικό διάλογο, που ενώνει το χθες με το σήμερα.

3

Δύο γυναίκες στην σκηνή. Κροκάλες και ξερόκλαδα. Ένα τραπέζι χωρισμένο στα δύο. Η απόλυτη ένωση του χθες με το σήμερα, καταφέρνει να μαγνητίσει τον θεατή, δίνοντας τον χώρο και τον χρόνο, με τις απαραίτητες παύσεις και τα κενά που προετοιμάζουν την μετάβαση στην λύτρωση.

1
Το κείμενο είναι ένα συνονθύλευμα από την καθομιλουμένη και την χιώτικη τοπική διάλεκτο. Η Ελευθερία, κατάφερε να κάνει κτήμα της το κείμενο. Έφερε την φωνή της στις ανάγκες των ιδιωματισμών και το με εργαλείο την γλώσσα φτάνει στην κορυφή του συναισθήματος πλημυρίζοντας την αίθουσα με πόνο, που καθώς φτάνουμε στο τέλος του έργου μετατρέπεται σε μια υπέρμετρη ευδαιμονία.

2ν

Η ίδια δήλωσε για την ιδιαιτερότητα του λόγου: «Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή με τη χιώτικη διάλεκτο ένιωσα μια ανασφάλεια, στη συνέχεια όμως με τη καθοδήγηση φίλων από τη Χίο νομίζω ότι την πλησίασα! Αλλάζοντας το προσωπικό μου τρόπο εκφοράς του λόγου με βοήθησε να ενσαρκώσω καλύτερα τη Βγερού και να μεταφέρομαι έστω και νοερά στο παρελθόν.»

4

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι η Βγερού άραξε στην Θεσσαλονίκη. Βασιζόμενο το έργο σε αυτό το ιστορικό συμβάν του παρελθόντος, την καταστροφή της Χίου, δεν θα μπορούσε να μην συγκινήσει το κοινό. Μέσα από τα βάσανα αυτής της γυναίκας έρχονται στην μνήμη οι ιστορίες των παππούδων μας. Θυμόμαστε τους δικούς μας νεκρούς και καταφέρνουμε να συμμετέχουμε έστω κι έμμεσα στην θλίψη των προγόνων μας. Μια θλίψη που όπως μας αποκαλύπτουν τα παιδιά ενώνει τον κόσμο: «Η παράσταση ταξίδεψε στην Ηγουμενίτσα, Κοζάνη, Χίο, Βόλο, Σέρρες, Βέροια, σε φεστιβάλ…Η αντίδραση του κοινού είναι συγκινητική…μας ευχαριστούν, μας στέλνουν ένθερμα μηνύματα στη σελίδα της Βγερού στο facebook. Θα έλεγα πως μετά από όλη αυτή τη περιοδεία έχουμε κάνει πολλούς καινούριους φίλους…»

5κ
Την Βγερού την χάρηκα ως παράσταση. Οι δυο γυναίκες δεν προσπάθησαν πολύ για να με πείσουν ότι είναι ένα με τον ρόλο. Από το πρώτο λεπτό, πόνεσαν, αιφνιδιάστηκαν, έκλαψαν, χτυπήθηκαν, μάτωσαν σχεδόν και στο τέλος βρήκαν την ευτυχία. Και μην μπερδεύεστε για το νόημα αυτής καλοί μου αναγνώστες. Άλλες φορές θα την δείτε ως έρωτα, άλλες ως ταξίδι, κάποιες πάλι ως επιστροφή, αλλά μπορεί κι ως απελευθέρωση. Αυτό μας διδάσκει η Βγερού. Να σπάμε τα δεσμά που χρόνια μας κρατάνε. Να τολμούμε να σκαλίσουμε τις στάχτες μέχρι να βρούμε την ζωή.

6
Η παράσταση ήταν απλά εξαιρετική. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Μα αν ακόμη αναρωτιέστε για ποιο λόγο να πάτε να την δείτε, την λύση σας την δίνει η Ελευθερία Τέτουλα, και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο μαζί της: «Πάντα μου άρεζε σαν θεατής ένα έργο είτε θεατρικό είτε κινηματογραφικό να μου προκαλεί ισχυρά συναισθήματα και να μ’ απασχολεί και την επόμενη μέρα…να μη το βγάζω από το μυαλό μου…Εάν παρακολουθήσεις τη Βγερού κι ακούσεις την ιστορία της δεν τη ξεχνάς…Γίνεσαι μέρος της.»

7

(Ευχαριστώ την Ελευθερία Τέτουλα, πρωταγωνίστρια της παράστασης, αφενός για την πρόσκληση κι αφετέρου για τα όμορφα συναισθήματα που με γέμισε με την ερμηνεία της και τις γλυκές αναμνήσεις που μου ανέσυρε!)

Αριστείδης Καρεμφύλλης

Ο Αριστείδης είναι φοιτητής της σχολής Επιστημών Διοίκησης του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αρθρογράφος.

Μας ενημερώνει για δρώμενα, βιβλία, θεατρικά.

E-mail info@ipareamas.gr

φωτογραφίες: Leo Wood