Τέσσερις συγγραφείς αναζητούν το πρόσωπο

της Ειρήνης Πιτσόλη στην Εφημερίδα ΑΞΙΑMνήμη ζητάει η Βγερού, η Χιώτισσα που έζησε τη σφαγή του 1822 και κατάφερε να επιζήσει.

Και στα δάκρυά της μίσος δεν θα βρείτε, δεν ζητάει εκδίκηση.  Το βιβλίο «Βγερού γλυκά φανού», η πρώτη νουβέλαΕκκλησιά γκρεμισμένητου συγγραφέα και παιδαγωγού Γιώργου Χατζόπουλου, είναι μια  συγκλονιστική μαρτυρία για την ανθρώπινη αγριότητα. Μια διαμαρτυρία ενάντια στη βία και στη σιωπήτης ανοχής που την περιβάλλει. Μέσα από τον διάλογο με την εγγονή της Αγγελική, η Βγερού περιγράφει με γεγονότα μια μελανή σελίδα της Ιστορίας. Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται η ιστορία ενός νησιού μέσα από έναν ζωντανό διάλογο και συναρπαστικές αφηγήσεις.

Περιγράφονται όμως και οι αγωνίες δύο γυναικών δύο διαφορετικών εποχών. Ο Γιώργος Χατζόπουλος σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Συγκριτική Λογοτεχνία μεταπτυχιακού επιπέδου στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάζεται ως δάσκαλος στην εκπαίδευση. Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: «Μοργκεντάου» (2003), «Πόσο καλό είναι το φως ή η ΠλατείαΕμπορίου» (2004) και «Νι Πι ο τελευταίος Πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής» (2013).

 

Μας είπε: – Πώς γεννήθηκε ο ήρωας στο βιβλίο «Βγερού γλυκά φανού»;

– Μέσα από τον συνδυασμό αναγνώσεων  (το καλοκαίρι του 2013 έπεσε τυχαία στα χέρια μου ένα βιβλίο με προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν της σφαγής της Χίου του 1822, και αυτό έγινε αφορμή για να αναζητήσω ό,τι είχε γραφτεί και κυρίως ειπωθεί για αυτή τηνπερίοδο), εντυπώσεων (από το πλήθος των περιηγήσεων σε τόπους και επαφών με ανθρώπους του νησιού), αναμνήσεων (από τις αφηγήσεις της γιαγιάς μου και του παππού μου, που έζησαν την αγριότητα του Εμφύλιου) και της επιθυμίας να μιλήσω για όλα αυτά.

- Το βιβλίο γεννά το πρόσωπο ή το πρόσωπο το βιβλίο;

– Το πρόσωπο. Στο συγκεκριμένο βιβλίο η Βγερού ήταν αυτή που μέρα με την ημέρα μού έλεγε την ιστορία της.Layout 1

- Πώς γεννιέται το πρόσωπο; Από έμπνευση από την πραγματικότητα, από βιώματα ή από το «ιδανικό» του μυαλού μας; Και το επόμενο πρόσωπο έχει γεννηθεί ή τον αναζητείτε;

– Νομίζω πως στην περίπτωση της Βγερούς προηγείται το «ιδανικό», αυτό είναι εκεί από πριν, ίσως και χρόνια, και περιμένει την έμπνευση της πραγματικότητας (γραπτές μαρτυρίες νεκρών, εικόνες τοπίων, επαφές με ζώντες) για να πάρει σάρκα και οστά, και στη συνέχεια αρχίζει να ντύνεται (τις περισσότερες φορές ασυνείδητα) με βιώματα (που ίσως να ήτανκαι αυτά που γέννησαν το ιδανικό).